כיכר הבימה: נווה מדבר תרבותי במרכז תל אביב

כיכר הבימה

כיכר הבימה הוא מרחב ציבורי פופולרי הממוקם ממש במרכז תל אביב, בצומת שניים מהרחובות העמוסים והפופולריים בעיר – רחוב דיזנגוף ושדרות רוטשילד – ובו שוכנים מספר מוסדות תרבות כמו תיאטרון הבימה, היכל התרבות וביתן הלנה רובינשטיין לאמנות עכשווית, לצד השטחים הפתוחים של כיכר התזמורת, כיכר הבימה וגן יעקב. בהתחשב במיקומו המרכזי, למבקרים תמיד יש הרבה אפשרויות למסעדות ובידור נהדרות במרחק הליכה.

היסטוריה

הרעיון להקים במקום מרכז תרבות הוצע במקור בתכנית גדס, תכנית האב הראשונה של תל אביב שתוכנן על ידי פטריק גדס בסוף שנות ה-20. גדס ראה בעיני רוחו סוג של “אקרופוליס” מודרני. בתוכניתו, הגבעה הקטנה הזו תהיה הגרעין התרבותי של תל אביב, בעוד שכיכר דיזנגוף הסמוכה תהיה מרכז מסחרי בעל אופי אחר.

אבן הפינה של תיאטרון הבימה הונחה בשנת 1935. הכיכר נחנכה בסמוך לתיאטרון, אך נדרשו יותר משני עשורים לסיים את התוכנית שכן ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות עכשווית הוקם בשנת 1952 ובשנת 1957 היכל התרבות נחנך והוכרז כביתה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית. שנה לאחר מכן הוכרזה הבימה כתיאטרון הלאומי של ישראל. כך הוגברה חשיבותו של המתחם כמרכז תרבות לאומי.

סביב הכיכר מספר רחובות קטנים נוספים אשר שניים מהם קרויים על שם אישים מההיסטוריה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית: מייסד התזמורת, ברוניסלב הוברמן, ומנצחה בקונצרט הראשון, ארטורו טוסקניני.

לאורך רחוב הוברמן, פונה אל הכיכר שורה של בניינים טוריים אשר תוכננו על ידי דב כרמי ומכונים “בתי השוקולדה”. הבניינים נבנו ב-1958 והם כוללים אכסדרה ארוכה והמשכית לכל אורך הרחוב המקנה לשורת הבתים מימד ציבורי, כמגדירי הדופן המזרחית של הכיכר. בנייני כיכר הבימה הם חלק מהעיר הלבנה של תל אביב. המבנים בנויים בסגנון בינלאומי, ורבים מהם מיועדים לשימור כחלק מאתר המורשת.

כיכר הבימה

הכיכר משמשת נווה מדבר תרבותי הרחק מהכאוס הסואן של הרחובות המסחריים המקיפים אותה ומהווה מקום פופולרי הן לתיירים והן למקומיים. הגן השקוע בכיכר הוא מקום נהדר להירגע עם ספר או לתרגל את כישורי הצפייה באנשים. העיצוב המינימליסטי של הכיכר יחד עם התיאטרון והאולם המרשימים משני הצדדים (ששופצו במסגרת חגיגות המאה לתל אביב), יוצרים אווירה דרמטית, במיוחד בשעות הערב.

ממש ליד הכיכר, אל תפספסו את גן יעקב שנמצא על גבעה בין תא הבימה לארמון התרבות. מוזיאון תל אביב תוכנן במקור לקום במקום הזה, ולכן נבנה בסמוך לו ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות עכשווית. אולם כדי לשמר את עצי השקמה העתיקים והעבותים שצמחו על הגבעה, הוחלט להקים את מוזיאון תל אביב במקומו הנוכחי ולהקים בו במקום גן.

הגן בנוי בשני מפלסים. הכניסה למפלס התחתון היא בצד של בית הבימה ושדרות חן, שם מוצבים ספסלים בפינות מוצללות ירוקות. פרט לעצי השקמה, אין עצים נוספים בגינה ולכן שמש במשך היום.

מומלץ להקדיש זמן ולחקור את סביבת הכיכר, מהפינות האינטימיות יותר של הגן ועד לאגן המים והארכיטקטורה המרשימה של מוסדות התרבות החשובים בעיר. לאחר שתסיימו, המשיכו ללכת מזרחה בשדרות בן-ציון עד שתגיעו לרחוב המלך ג’ורג’ לסצנה עירונית תוססת. אם אתם מחפשים אווירה מתוחכמת יותר, תוכלו ללכת לכיוון שדרות רוטשילד עם הספסלים, שבילי האופניים, מסעדות הגורמה ובתי הקפה שלה.

גן יעקב בכיכר הבימה
גן יעקב

מסלולים נוספים בתל אביב:

גן יעקב
גן יעקב