שביל ירושלים – על המסלול, מפה והמלצות

שביל ירושלים

שביל ירושלים הוא נתיב הליכה לאורך העיר ירושלים באורך 38 ק”מ. השביל מתחיל בחניון עין חנדק, ממשיך מזרחה לכיוון ירושלים, מקיף את העיר העתיקה וחוזר מערבה עד לסיומו בסטף. השביל מתחבר לשביל ישראל בתחילתו ובסיומו, ומהווה השלמה לשביל ישראל שאינו עובר בירושלים עצמה.

בשטח הבנוי בירושלים השביל משולט בסימון שבילים מיוחד בצבעים כחול-זהב-כחול. מחוץ לעיר השביל מסומן גם בסימון שבילים רגיל, בעיקר כחול אך גם שחור וירוק. השביל נחנך בצעדת ירושלים בחג הסוכות בשנת 2006.

מפת שביל ירושלים
מפת שביל ירושלים

מסלול שביל ירושלים

את שביל ירושלים ניתן לחלק ל-5 קטעים, אך כמובן שניתן לעשותם ברצף או בחלוקה שונה:

קטע 1: מעין חנדק ליד ושם

שביל ירושלים מתחיל באופן רשמי בחניון עין חנדק הנמצא למרגלות מושב אבן ספיר. חניון זה נמצא גם על שביל ישראל, סמוך לקטע 24. בעין חנדק שתי נקבות ארוכות חצובות בסלע ובהן זורמים מים כל השנה. שימו לב – המים אינם נקיים ואסור להיכנס לנקבות.

בחניון גישה נוחה לרכבים ושולחנות פיקניק. דרך עפר (סימון שבילים בצבע כחול) מובילה עד לשער ובו שלט המורה על תחילת שביל הדסה. שביל הדסה בעיקרו הינו כביש עפר המוביל אל מעין מרים ברח’ המעיין בעין כרם, וממנו לרחבת הכניסה של יד ושם.

יד ושם
הכניסה ליד ושם

קטע 2: מיד ושם לגיא בן הינום

מרחבת הכניסה ליד ושם ממשיך שביל ירושלים לאורך שדרות הרצל עד לכיכר דניה ומשם לאורך שכונת בית הכרם עד לגבעת רם. תוואי השביל ממשיך דרך רחוב קפלן, קריית הממשלה ובנק ישראלאל מוזיאון ישראל ומשם למשכן הכנסת ולגן הוורדים.
השביל החותך את גן הוורדים יוביל אותנו אל היציאה מהגן בכיוון גן סאקר וההתחנה לחקר ציפורי ירושלים (אתר השייך לחברה להגנת הטבע). במסתור מיוחד באתר ניתן לשבת לצפות בפעילות ציפורים.

שביל ירושלים חוצה את גן סאקר ומוביל אותנו אל שכונת רחביה (דרך רחוב בנימין מטודלה) ומשם לרחוב אלפסי. השביל מתפתל ברחובות השכונה ומוביל למשכן הנשיא, תיאטרון ירושלים ובצמוד אליהם חורשת הירח (חורשת אורנים בה מתקיימות פעילויות בתי ספר, חוגי טבע ותנועות נוער. החורשה ניטעה בסוף המאה ה-19 לשמש כגן סביב בית החולים למצורעים הניצב בסמוך).

מחורשה זו, ממשיך השביל על גבול שכונות טלביה והמושבה הגרמנית אל שכונת ימין משה ובה טחנת הרוח העומדת בכניסה לשכונה. לצד טחנת הרוח נמצאת רחבה הצופה על נוף מרהיב של חומות העיר העתיקה. השביל ממשיך ויורד לכוון גיא בן הינום ולבנין הסינמטק.

קטע 3: מגיא בן הינום לאוניברסיטה העברית

קטע שביל זה, שאורכו כ-4 ק”מ, הינו המתוייר ביותר במסלול ועובר במספר אתרים המקודשים לשלושת הדתות. השביל ממשיך בכביש עפר אל גיא בן הינום ואל הכפר הערבי סילְוָאן, ומגיע לנקבת השילוח.

השביל נמשך לאורך נחל קידרון, היורד מהר הצופים, ומשם עובר בסמוך לכנסיית כל העמים ובמעלה הר הזיתים הנמצא ממזרח לעיר העתיקה. עקב גובהו, הר הזיתים מאפשר תצפית לכיוון העיר העתיקה ומתחם הר הבית.

השביל ממשיך ועולה לכוון הר הצופים דרך עמק צורים, שהינו גן לאומי בגודל 170 דונם. במקום יש חנייה נוחה. מנקודה זו ניתן לגשת עוד כ 50 מטר לכוון צפון-מזרח, לתצפית מרשימה על מדבר יהודה.

העיר העתיקה
העיר העתיקה

קטע 4: מהאוניברסיטה העברית לליפתא

מהאוניברסיטה העברית פונה השביל לכיוון מערב ויורד בשדרות אשכול לגבעת התחמושת, רחוב שבטי ישראל וכיכר ספרא. מסלול זה אינו מסומן. תוואי השביל ממשיך לאורך רחוב יפו ומתפתל מאזור מרכז העיר, כיכר ציון, נחלת שבעה ורחוב קינג ג’ורג’, ומשם אל רחוב אגריפס, שוק מחנה יהודה ומגיע אל היציאה מירושלים.

משם יורד המסלול, דרך בנייני האומה ומתחת לגשר המיתרים של הרכבת הקלה, אל שרידי הכפר הערבי ליפתא השוכן בכניסה לעיר.

קטע 5: מליפתא לסטף

מנקודת ההתחלה בליפתא ממשיכים בשביל המסומן בכחול ויורדים למעיין ליפתא ולתוך הכפר. משם, יורדים לאפיק נחל שורק, שהוא אחד הנחלים הארוכים בישראל. השביל מתפתל לאורך האפיק וממשיך אל עמק הארזים ונחל חלילים. זהו קטעו האחרון של השביל. הסימון הופך שחור בעוד אנחנו מתקדמים לאורך קטע קצר עד הר חרת.

השביל מקיף את הר חרת, ובסימון כחול ממשיך השביל בצמוד לכביש 395 ומגיע למעגל תנועה הידוע כצומת הר איתן – צומת הסטף. בנקודה זו מצויות תחנות אוטובוס והיא נקודת סיום או התחלה אפשרית למסלול. נקודת סיום או התחלה נוספת הינה בתחנת המידע למטייל בסטף – שהיא בעצם נקודת החיבור השנייה של שביל ירושלים עם שביל ישראל.

הסטף
הסטף

המלצה – ספר שבילים ארוכים בישראל

אם בא לכם עוד פרטים, אנחנו שמחים להמליץ על “מדריך שבילים ארוכים בישראל”, מאת יעקב סער ויגיל הנקין. המדריך מאגד את המסלול של שביל ירושלים, יחד עם עוד כמה מסלולים קצרים ברחבי הארץ.

אז למה אנחנו חושבים שהמדריך הזה שווה את ההשקעה?

  • תכנון מיטבי של הטיול – המדריך מכיל תיאור תמציתי, קולע ומעודכן של תוואי השביל ושל האתרים הסמוכים לו, בנוסף לפרופיל הליכה של כל קטע המורכב מרמת הקושי שלו, אורכו שינוי גובה במהלכו (כך שתדע להתכונן לעליה או ירידה).
  • חסכון בכסף ומשקל – מפת סימון שבילים סטנדרטית של אזור בודד נמכרת בכ-70 ש”ח. על מנת לכסות את כל תוואי השבילים במדריך יש לרכוש כ-17 מפות, ז”א הוצאה של יותר מאלף ש”ח! עוד דבר נחמד, בנוסף למפות טופוגרפיות מעודכנות של סימון השבילים, במדריך יש תיאורי דרך מפורטים של כל מסלול, לשני הכיוונים – כך שזה נהיה סופר קל לטייל איתם.
  • חלוקה חכמה למקטעים – המהדורה החדשה של הספר כוללת חלוקה של השבילים לקטעים קצרים, דבר המאפשר תכנון גמיש של הדרך לפי העדפות אישיות.
מדריך שביל ירושלים

ומעבר לכל זה, הסיבה העיקרית בגללה אנחנו ממליצים לטייל עם מדריך שבילים ארוכים בישראל הוא הערך המוסף – בנוסף לכל המידע הטופוגרפי, כל קטע מכיל תיאורי מקום מפורטים, סיפורי מורשת, רקע היסטורי ומידע בנושאי גיאוגרפיה, גיאלוגיה ועולם החי. מניסיון, הרבה יותר נחמד לטייל כשאתה מבין את המשמעות וההקשר של כל צעד.

הצלחנו לקמבן את הספר הזה עם הנחה של 10%, בנוסף למשלוח חינם. תכלס, שווה. ויכול להיות אחלה מתנה (ורמז) לחבר עצלן.