מפל עיט: תצפית קצרה על מפל מרשים

מפל עיט

נַחַל עַיִט הוא אחד מיובליו הגדולים של נחל יהודיה המפורסם. הנחל זורם לאורך כ-7 ק”מ, במרכז רמת הגולן, צפונית לגמלא (סמוך לכביש 808). חלק גדול מהנחל זורם בערוץ עמוק, בקטע בו נשפך “מפל עיט” אל קניון בזלת עמוק. לאורך הנחל קיימות בריכות רחצה רבות, ובחלקו שביל המותאם לנכים.

מפל עיט הוא מפל מרשים הנופל בבת אחת אל עבר קניון עמוק, בו נחשפים קירות משושים מרהיבים ונגישים לצפייה. ביקור במקום מומלץ במיוחד בימי החורף הגשומים בהם המפל זורם במלוא הדרו.

נחל עיט

נחל עיט נמצא בדרום רמת הגולן ומתחיל את מסלולו מזרחית לחורבות העיירה הסורית “חושנייה”, ממנה הוא יורד לכיוון דרום מערב באפיק רדוד יחסית (קראו עוד על חורבת חושנייה בקטע 8 של שביל הגולן). אורכו של הנחל הנו כ-12 ק”מ והוא מוכר בשמותיו הערביים המחלקים אותו לקטעים לאורך מסלולו והם “ואדי א–נאשף”,”ואדי נוח´ילה” ו-“ואדי טייבה”.

הנחל הוא חלק ממערכת נחלים במרכז הגולן המתחילים באפיקים רדודים הנקראים “מסילים” ובבת אחת נופלים למפלים שוצפים המתחתרים לקניונים עמוקים (לדוגמה מפל סער). אגב, מכאן קיבל “ציר המפלים”, הנוסע מצומת מגשימים בדרום ועד צומת המפלים, את שמו.

כקילומטר ממזרח ליישוב אניעם נובע בנחל מעיין ובסמוך אליו מצוי אחד מהמפלים המרשימים בגולן – מפל עיט – הנשפך אל קניון בזלתי עמוק. אורכו של הקניון, המוכר בשם “קניון הבזלת”, הינו כ-4 קילומטרים, והוא מתנקז אל נחל יהודיה.

מפל עיט שוכן סמוך מאד לכביש מס´ 808 (הידוע כאמור שם “ציר המפלים”) והגישה אליו נוחה ביותר בהשוואה לשאר מפלי הגולן. מרפסת התצפית שמשקיפה לעבר מפל עיט ונחל עיט מאפשרת תצפית מרהיבה אל הקניון הבזלתי של הנחל ובעיקר לעבר שורה של עמודי משושים מבזלת הנמצאים במצוק, לצד פריחה מרשימה של רקפות ונרקיסים. באביב פורחים במצוק פרחים שונים נוספים – והמגיעים בתקופה הנכונה יכולים ליהנות מהפריחה הצבעונית המלבלבת, ממש בסמוך למפל.

לאחר תצפית על המפל מומלץ להמשיך עוד כמה עשרות מטרים עם השביל בהתאם לסימון ולהגיע לאשדות הבזלת הנמצאים בין שמורת גמלא הסמוכה לצומת דליות.

מסלול מפל עיט

נקודת מוצא וסיום למסלול: מגרש החניה של מפל עיט (ראו הוראות הגעה בהמשך).

שביל ההליכה המונגש גם לנכים מגיע מהחניון אל מצפה אליהו – נקודת תצפית על מפל עיט, במרחק כמאה מטרים מהחנייה. מכאן ניתן להמשיך עוד כ- 200 מטרים לאורך שפת המצוק, בשביל בוצי שאינו מונגש לנכים ולעגלות ילדים, עד לתצפית נוספת למפל נמוך יותר.

ממגרש החנייה נפנה ימינה ונמשיך לכיוון התצפית על המפל. נמשיך עם השביל המסומן במקום על מנת להגיע לתצפית נוספת לעבר המשך הקניון הבזלתי המתחתר לכיוון מערב. שימו לב שהירידה אל ערוץ הנחל ואל בריכת המפל מסוכנת, ואסורה בהחלט. 

נחזור עם השביל ימינה (צפונה) בחזרה לכיוון רחבת החנייה ואל התצפית הראשונה, ומכאן נצא בשנית, הפעם אל דרך המובילה אל סבך שיחי הרדוף הנמצאים מעל ראש המפל. נחצה גשר עץ שיוביל אותנו אל תצפית נוספת, הפעם על קירות המפל המרשימים העשויים משושי בזלת.

תופעת ה-“עמודונים” קיימת בקניונים רבים ברמת הגולן. הם נוצרו לאחר שהלבה שזרמה באזור נקרשה ונסדקה, וכך יצרה את אותם עמודים בעלי מספר צלעות משתנה (לרוב בין ארבע לשש). כתוצאה מהתחתרות הקניונים בבזלת, נחשפו העמודונים לאוויר העולם. המפורסמים ביותר כמובן נמצאים בבריכת המשושים.

קיר עמודי הבזלת במפל עיט
קיר עמודי הבזלת במפל עיט (קרדיט תמונה: אילת לב ארי שלי Pikiwiki Israel)

הגעה למפל עיט

המסלול והאיזור עצמו נמצא במפת סימון שבילים מס´ 1 – רמת הגולן, החרמון ואצבע הגליל. המגיעים מהמרכז ייסעו בכביש מס´ 90 לאורך הכנרת עד צומת כפר נחום. בצומת יש לפנות מזרחה לכביש מס´ 87 החוצה את בקעת בית-ציידה ומטפס למרכז רמת הגולן. יש לחלוף על פני צומת קצרין ולהמשיך עם הכביש עד צומת המפלים, בה יש לפנות דרומה עם כביש מס´ 808. יש להמשיך עם הכביש, לחלוף על פני הכניסה למושב אניעם ולאחר כ-1 ק”מ נראה מצד ימין של הכביש שלט ברור בצבע חום המפנה לנחל עיט ומפל עיט. יש לפנות ימינה (מערבה) עד למגרש חנייה מוסדר של רשות הטבע והגנים.

מפה נתחיל את המסלול, שכאמור הוא מעגלי.

בווייז: מפל עיט

המסלול גם נגיש בתחבורה ציבורית בשילוב הליכה ברגל. קו 151 מעפולה לקצרין עוצר במסעף אניעם (כקילומטר צפונית למפל עיט) ומשם יש ללכת בזהירות בקרבת הכביש עד למפל.

חשוב לדעת

נזכיר שוב שאנחנו ברמת הגולן, ואי אפשר לדבר על טיול ברמת הגולן בלי להזכיר את שדות המוקשים המפוזרים באזור. למרות שבשנים האחרונות – ובעיקר מאז הקמת הרשות לפינוי מוקשים ב-2011 – נעשה מאמץ לפרק את המוקשים ההיסטוריים שנשארו בקרקע, הגולן מלא בשדות מוקשים מגודרים.. בשום אופן אין לחצות גדרות ולרדת מהשביל המסומן.

בנוסף לכך, הגולן מלא בשטחי אש של הצבא. בקרבת האתר והכביש נמצא שטח אש פעיל – בהתאם, יש לתכנן ולבצע לינה בחניוני לילה בלבד.

לקריאה נוספת

הנה כמה מסלולים נוספים שכדאי להכיר בסביבה: