הג’ובה הגדולה ומסלול קצר ביער אודם

הג'ובה הגדולה

בקצה הצפוני של רמת הגולן, ממש לפני העלייה לכיוון החרמון, משתרע יער אודם – יער אורנים, הגדול ברמת הגולן, בחלקו חורש צפוף ובחלקו מרווח עם קרחות יער (ואיזורי קמפינג). בתוכו, נמצא את הג’ובה הגדולה – תופעת טבע געשית מיוחדת אשר יצרה בור טבעי ענק בעומק של כ-60 מטרים.

מסלול הג’ובה הגדולה – פרטים

  • אורך המסלול: כ-700 מטרים, מעגלי ונגיש.
  • רמת קושי: קל, מתאים למשפחות.
  • זמן הליכה מוערך: כשעה.
  • גישה למים: אין.
  • מתאים לעונות: בגדול כל השנה, אם כי הכי יפה בסתיו והחורף.
  • נקודת התחלה וסיום: רחבת החניה של הג’ובה הגדולה
  • ב”וייז”: הג’ובה הגדולה

הג’ובה הגדולה – תיאור המסלול

המסלול הוא שביל מעגלי סלול שאורכו כ-700 מ’, נגיש ומותאם לנכים ולמשפחות עם עגלות. הוא יוצא ממגרש החנייה עד לשפת הג’ובה וחוזר במעגל דרך יער אודם. הטיול בשביל קסום, נעים ומהנה במיוחד. בין עצי יער אודם נפגוש אלונים, בעונת הסתיו נמצא פריחת כרכומים וסתווניות בצדי הדרך ובחורף נפגוש ברקפות צבעוניות.

מנקודת ההתחלה של המסלול במגרש החניה נמשיך כ-300 מ’ עד שנגיע לשפת הבור העגול (הג’ובה) – שקוטרו כ-250 מ’ ועומקו כ-60 מ’. נציץ למטה אל תוך הבור ונהנה מהתפית המרשימה. זה המקום לעצירה, להתבוננות בצבעי היער הרבים, מנוחה ופיקניק קלים וחזרה לרכב עם השביל המתעקל. מטיילים אנרגטיים במיוחד יכולים גם לנסות ולרדת לתחתית הג’ובה ולעלות חזרה.

הג'ובה הגדולה

מה זה ג’ובה?

ג’ובה (גוב געשי) היא תופעה גאולוגית שבאה לידי ביטוי בשקע טופוגרפי בעל מתאר מעגלי בקוטר של עד מאות מטרים בודדים. מקור השם הוא ערבי ומשמעותו בור. הג’ובה היא שם מקומי, כאשר מבחינה רשמית הכוונה היא ל-“לועות געשיים“.

צורתה הכללית של ג’ובה היא כשל חרוט כאשר מוכרת ג’ובה אחת בעלת צורה כשל פעמון, צורה נבדלת זאת יכולה להעיד על אופן היווצרותה של הג’ובה. ההסבר המקובל (אך לא היחיד) טוען שהג’ובות נוצרו עקב התפוצצות החוצה של גזים שהיו כלואים מתחת למעטה הסלעי, בצורה כזו שיצרה את הבור ה-“מוזר” הזה שנמצא באמצע מישור, ללא זכר לחומר שהיה בתוכו וללא ערימה של חומר בשוליו.

יער אודם

יער אודם נמצא בשמורת יער אודם שעל מורדות הר אודם, בגובה של כ-1,000 מטרים. זוהי שמורת היער הגדולה ביותר ברמת הגולן. היער הנוכחי הוא שריד מיער רצוף שכיסה את הגולן העליון כולו, וכיום צומצם לארבעה גושי יער נפרדים עקב ביאור וכריתה של העצים שנעשתה על ידי התושבים הצ’רקסיים במקום.

במהלך השלטון הסורי במקום, היער נשמר מכריתה מכיוון שנבנו בתחומו מחנות צבא ובונקרים של הצבא הסורי וכדי לעזור בהסוואתם אסרו הסורים כריתה ביער זה.

ביער מפוזרות 23 ג’ובות, הוא מכיל עצים רבים (העיקריים שבהם אלון תולע, אלון מצוי, אלה ארצישראלית וליבנה רפואי) ומהווה בית גידול ללא מעט ציפורים, מכרסמים קטנים ואפילו חזירי בר.

חזירי בר ביער אודם

דרכי הגעה וקמפינג

בצומת יער אודם, שבכניסה הדרומית לכפר מסעדה, פונים מערבה לכביש 978 לעבר הישוב אודם. לאחר כ-3 ק”מ נסיעה, כ- 200 מטרים לפני הפניה לישוב אודם, מימין לכביש ייש חניון וממנו וצא שביל המסומן בסימון שחור.

או כאמור, “הג’ובה הגדולה” בווייז.

קמפינג ואטרקציות ביער אודם

באיזור מספר מסעדות, ומולץ לשלב את יום הטיול עם עצירה באחת מהם וטעימה מהממתקים המקומיים (כנאפה ובקלאווה).

במושב אודם נמצא יקב נחמד בו ניתן לבקר, וגם יער האיילים (שבו בעלי חיים ובינהם איילים). במקום קיים מתחם “קמפינג יער האיילים” – אחד מאתרי הקמפינג המפורסמים באיזור אשר מכיל מגוון אפשריות לינה (בתשלום כמובן), ביניהן לינה באוהל משלכם על גבי במה מוגבהת או לינה בחושה של המקום עצמו.

כמו בן יש שם את כל התשתיות הנדרשות – שירותים ומקלחות עם מים חמים, מטבחון משותף (עם מיקרוגל ,קומקום חשמלי , כיריים), תאורה בלילה וכמובן, שקעי חשמל להטענת טלפונים.