פויקה פרגיות במרינדה: האם נמצא מתכון פויקה בריא?

לפני תקופה התחלנו את סדרת הכתבות באתר שלנו בנושא “בישול שטח” והתמקדנו במנות פשוטות להכנה. מאז עברו הרבה מים במימיה ופיתות בבטן – ואני התחלתי לנסות ולאכול בריא יותר. אז למי שעדיין מעוניין לעשות פויקה כהלכתו אבל רוצה לבסס אותו על בשר רזה יותר ופחות פחמימות – המתכון הבא של פויקה פרגיות הוא הפתרון המושלם.

אבל לפני שנתחיל – נפתח בתזכורת.

את הסדרה פתחנו עם הפוסט שמסביר איך מכינים פויקה. אם עוד לא ראיתם אותו, אנחנו ממליצים להציץ בו לפני שאתם ממשיכים למתכון – הוא ממש מכסה את כל השאלות החשובות והדברים שאתם צריכים לדעתם על מנת להכין פויקה מושלם.

כמו שאתם כנראה כבר יודעים, היתרון הגדול של סיר פויקה זו העובדה שהברזל היצוק ממנו הוא מיוצר והצורה הקמורה שלו מאפשרים לו לפזר את החום בצורה אחידה בכל נקודה ונקודה בסיר, וזאת בניגוד לסירים רגילים בהם החום מרוכז אל התבשיל ממקור החום בלבד (תחתית הסיר). זה הופך את סיר הפויקה לאידיאלי עבור בישול ארוך על מקור אש חשוף, כמו מדורה או גחלים לוחשות – וזו הדרך שבה כדאי להכין את המתכון הבא.

פויקה פרגיות במרינדה

מצרכים:

כל הכמויות במתכון הזה מתייחסות לסיר פויקה מס’ 3 (בגודל של 8 ליטר) – מה שהופך אותו מתאים לכ-8 סועדים. כמובן שאתם יכולים להכין פויקה דומה בכל סיר אחר, רק הגדילו או הקטינו מעט את הכמויות ביחס המתאים למספר הסועדים.

  • 2 תפוחי אדמה
  • 2 גזרים
  • 1 שורש כוסברה
  • 1 ק”ג פרגיות
  • 2-3 חבילות פטריות טריות 
  • 2 כוסות אורז

למרינדה:

  • 2 כפות דבש
  • 1/4 כוס רוטב סויה
  • 3 כפות שמן זית
  • 4 שיני שום כתושות

את המרינדה מומלץ להכין מראש ולתת לה לשבת כ-10 דקות לפני השימוש במתכון פויקה פרגיות שלנו. כמובן שניתן לשחק עם המרכיבים בהתאם לטעם האישי שלכם – ורצוי לקחת בחשבון את נוזל הבישול שבחרנו.

הוראות הכנה:

נמקם את הסיר על האש ונחכה כמה דקות עד שיתחמם. ראשית, נצרוב את הפרגיות עם קצת שמן ומעט מהמרינדה שהכנו מראש. הטיגון המוקדם חשוב כי הוא עוזר לעוף להתרכך ולספוג את הטעמים של הרוטב. לאחר השחמה של הבשר, נמשיך להכניס את שאר המרכיבים.

נזרוק את שאר המרכיבים לסיר – תפוחי האדמה, הגזרים ושורש הכוסברה חתוכים לריבועים גסים, והפטריות כמו שהן. נוסיף עליהם את שאר רוטב המרינדה, נערבב מעט וניתן צריבה קלה.

בשלב הזה נוסיף את הנוזלים. בגלל שאנחנו מדברים על מתכון בריא ודל בפחמימות וסוכרים, נשתמש במים (כ-2 ליטרים אמורים להספיק). כמובן שבהתאם להעדפה שלכם ניתן לשדרג את המתכון ולהשתמש בנוזל שונה: קולה, יין, בירה או כל דבר אחר (או שילוב שלהם).

לפני הסגירה לבישול הארוך, חשוב לוודא שכל הירקות מכוסים בנוזל ושהמים הגיעו לרתיחה. לאחר מכן, נשאיר את הסיר על האש לכשעה עד שעתיים של בישול. כ-15 דקות לפני הסוף, נוסיף לסיר את האורז.

חשוב להקפיד על חום רציף, כך שאם אתם שמים את הסיר על גחלים, הקפידו לחדש אותם במידה ואיבדו מהחום שלהם. וכמו הרבה דברים שקשורים לאוכל, זמן בישול ארוך יותר = תוצאה טעימה יותר. התחילו עם הבישול כמה שיותר מוקדם, ותנו לסיר להתבשל לכמה שיותר זמן. מנגד, אל תמהרו עם האורז: יותר מדי זמן בתבשיל והוא יהפוך לעיסה.

לקראת סוף הבישול, כדאי לפתוח במעט את הסיר על מנת לתת לחלק מהנוזלים להתאדות. אם אתם מרגישים שהסיר “התייבש” במהלך הבישול, ניתן להוסיף לו עוד קצת נוזלים.

פויקה פרגיות על האש

עוד כמה דברים שחשוב לשים לב אליהם:

מהרגע בו סיר הפויקה שלנו עולה על האש, רצוי לא לפתוח את המכסה ולא לערבב אותו יותר מדי, מקסימום כמה בחישות בעזרת כף עגולה כמה שיותר קרוב לדופן הסיר. גם כשנוסיף את האורז, נעשה את זה בזהירות (בלי לבחוש יותר מדי) וממש לקראת סיום הבישול. אחרת, הסכנה היא עיסתיות יתר של התבשיל.

כלל האצבע הוא כזה: ברגע שהמרכיבים הקשים ביותר בתבשיל נהיים רכים – במקרה שלנו תפוחי האדמה או הגזרים – זו הנקודה בה הפויקה שלנו מוכן. לכן נתכנן קצת מראש מתי להוסיף את האורז. רבע שעה לאחר מכן נרצה כבר להוריד את הסיר מהאש ולהתחיל לאכול. כל דקה מיותרת של בישול תכהה את צבעו של התבשיל ותהפוך אותו לקשה, ואת האורז לעיסתי יותר.

וזהו להפעם!

אם יש לכם שאלות, המלצות או כל דבר אחר שבא לכם לשתף איתנו – נשמח לשמעו מכם בתגובות.

בנתיים, הנה עוד כמה מתכונים שאולי תאהבו: