שביל השרון: משפך נחל אלכסנדר ועד פארק הקיימות בהוד השרון

שביל השרון

שביל השרון הוא מסלול באורך 60 ק”מ המתחיל בנחל אלכסנדר ומסתיים בפארק הירקון. בדרך הוא עובר בלא מעט נקודות נפלאות כמו אגמון חפר, שפך נחל אלכסנדר, נחל פולג ופארק כפר סבא. המסלול, המסומן בסימון שבילים כתום-לבן, עובר במרכז הארץ וחוצה דרכי רוחב רבות מאפשר כניסה ויציאה אליו במקומות שונים של קטעי הדרך.

רקע כללי

עם סימונו של שביל ישראל באמצע שנות ה-90, הוא עבר דרך אזור השרון לאורך דרך המוביל הארצי. עם זאת, בתחילת שנות האלפיים (ועם סלילתו של כביש 6 ומסילות רכבת שונות), מסלול שביל ישראל הוסט מערבה אל חופי הערים נתניה, הרצליה ותל אביב-יפו.

בשנת 2015, תושבי השרון פנו אל החברה להגנת הטבע בבקשה לשחזר את מקטעי השביל באזור. זה היה קצת מאתגר, ורק ב-2017 סוכם מסלול שביל השרון החדש. בסוף אוגוסט 2020 נעשה הסימון בשטח, בצבעים לבן-כתום-לבן.

נקודת התחלה: חוף מכמורת (יש חניה).

נקודת סיום: מקורות הירקון, בחיבור חזרה לשביל ישראל. קצת לאחר הר הזבל ופארק הקיימות בהוד השרון (ניתן להחנות בפארק).

אורך: 60 ק”מ.

רמת קושי: בינונית. רוב מכריע של השביל עביר לרכיבת אופניים!

סימון שבילים: לבן-כתום-לבן.

תיאור המסלול

שביל השרון מתחיל באופן רשמי על שפכו של נחל אלכסנדר בחוף מכמורת, כאשר הוא מתחבר לשביל ישראל. אחרי הליכה קצרה על שפת הים, השביל מגיע אל חורבת סמארה והגן הלאומי של נחל אלכסנדר ופארק הצבים. בקטע זה ועד ההגעה לכביש מס’ 57, הוא בעצם מקביל למסלול שביל ישראל ולכן מסומן בנקודה כתומה הנלווית לסימון השחור.

נמשיך עם ההליכה עד “פארק איטליה”, פארק הדגל של פרויקט שיקום נחל אלכסנדר. במקום מדשאות, גינות, סככות צל, ספסלים ושולחנות פיקניק המאפשרים לציבור לבלות ולנפוש בסביבת הנחל. מנקודה זו השביל עובר בסמוך למאגרי מים האוגרים את משקעי הגשם ומי שיטפונות הנחל (שימו לב, הם מגודרים מסיבה טובה – הכניסה אליהם אסורה).

ההליכה בצד הנחל ממשיכה עד ההגעה לאגמון חפר, אתר צפרות נפלא שהוקם על בסיס בריכות הדגים הנטושות של קיבוץ עין החורש. הבריכות מולאו מחדש במי נחל מטוהרים וסביבן נבנו מסלולי הליכה ונקודות תצפית, מה שהחזיר את בעלי החיים לאיזור ומאפשר לנו לצפות בהם בהנאה, בדגש על בעלי הכנף האופייניים לסביבת הביצות שאפיינה את האזור בעבר.

אגמון חפר
אגמון חפר

ממש בצמוד נמצא את “מצפור ויקר” -מרפסת מוצלת וגדולה המתנשאת מעל מאגר משמר השרון, ומאפשרת תצפית על כל מאגרי המים באיזור. משם נתקדם עם השביל עד שנגיע למושב בורגתא וכביש 57, ולאחר כ-19 קילומטרים של מסלול לאורכו, השביל סוף סוף ייפרד מנחל אלכסנדר.

לאחר חציית הכביש, השביל נכנס אל תוך המושב תנובות. שם, הוא הולך בין סמטאות עד הגעה לגן שעשועים. ממנו, השביל יוצא אל דרכי עפר בשטחים חקלאיים פתוחים לכיוון יער קדימה, (ליד העיר קדימה-צורן). היער ניטע בשנות ה- 40 ע”י הבריטים על מנת לייצב את אדמת החולות. הוא נטוע ברובו אקליפטוסים, ומאחר והאזור אינו מעובד הוא משמש גם מקום מקלט לבעלי חיים כמו שועלים וצבי יבשה.

מפה, השביל ממשיך דרך יישובי גוש תל מונד אל מושב חרות. בדרך נעבור בבית הלורד, הבית הנבנה עבור הלורד אלפרד מונד (שעל שמו קרויה תל מונד). המקום שימש תקופת מה כמשרדי המועצה האזורית, אך מאז 1988 משמש כמרכז התיעוד של תל מונד והסביבה. הוא פתוח לקהל, ומאפשר לראות תערוכה בנושא תולדות היישובים בגוש תל מונד, ותצוגה של כלים חקלאיים בחצר הבית.

בית הלורד תל מונד
בית הלורד בתל מונד

מפה, נמשיך עם השביל דרך פרדסים עד שנגיע אל האגודה השיתופית שדה ורבורגמשם, נמשיך ונחצה את נחל פולג, נתקדם ממזרח למתחם הקלמניה ומצפון ליישוב בית ברל, בסמוך למוביל הארצי, ועד למזרח העיר כפר סבא ויער קפלן. היער הוא אחד מהשטחים האחרונים בעיר שמתקיימים בהם סממני בר. בנקודה זו, ניתן להבחין בכך שהמסדרון האקולוגי בישראל הצטמק לרוחב של פחות מ-400 מטרים.

בכפר סבא, השביל עובר דרך השכונות המזרחיות ודרך הפארק העירוני. נחצה במנהרה את כביש 531 לעבר מזרח העיר הוד השרון והשטחים החקלאיים הצמודים לה, ודרך מושב עדנים ושכונת נווה נאמן נגיע אל פארק הוד השרון. הפארק הינו פארק אקולוגי, הכולל מערכת ייחודית לטיהור והשבת מים והזרמתם לירקון למען שיקומו, ובמרכזו האגם האקולוגי הגדול במדינה. הפארק מכיל גבעה, אשר שימשה בעבר כמזבלה העירונית של הוד השרון, וכיום משמשת כאזור טיול ותצפית על הפארק. מפסגת ההר, המכונה גם “הר הקיימות” ניתן לראות גם את הוד השרון, תל אביב, הרצליה והשומרון.

פארק הוד השרון
הנוף מפסגת “הר הקיימות” בפארק הוד השרון

בהמשך, נמשיך דרומה עם השביל בין השדות עד שנגיע לגדת נחל הירקון ולגשר פרוחיה. בנקודה זו השביל מתחבר בחזרה אל שביל ישראל קטע 19 של שביל ישראל, וזוהי בעצם נקודת הסיום של שביל השרון.

מומלץ לחלק את ההליכה לשלושה ימים (יומיים למטיבי לכת), כשנקודות לינה אפשריות נמצאות ביערות בקדימה או בכפר סבא. כמו כן, ניתן להצטייד במזון ושתייה לאורך כל הדרך בשל המעבר בסמוך לערים ובתוך מושבים. למי שמעוניין להפוך את המסלול למעגלי, ניתן לחזור מפה לאורכו של שביל ישראל בכיוון צפון, ובכך להגיע חזרה לנקודת ההתחלה של שביל השרון, במסלול שאורכו כ-120 ק”מ (אותם ניתן לעשות בארבעה עד חמישה ימים).

מפת שביל השרון

מפה רשמית ומלאה של השביל ניתן למצוא במפת סימון השבילים של החברה להגנת הטבע. המפע של השרון (מפה מספר 7), מכילה את התוואי של השביל החדש והמעודכן.

לשימושכם, להלן מפה אינטרטיבית של התוואי הישן של השביל המכילה צילום אוויר והסברים על נקודות עניין. למרות שהיא לא מעודכנת לגמרי – המסלול שבה זהה לתוואי של שביל השרון החדש עד נקודה 26 – לדעתנו היא מאד שימושית ולכן בחרנו להביא אותה פה.

לקריאה נוספת: על עוד מפות רלוונטית לשבילי ישראל | על עוד כמה שבילים ארוכים בישראל